zaterdag 27 november 2010

Firefox 4 versus Internet Explorer 9

Firefox was lange tijd de underdog, de grote vernieuwer maar werd de laatste tijd voorbij gesneld door andere browsers zoals Google Chrome. Ondertussen vinden we ook bij de laatste versie van de Mozilla webbrowser een interface met tabbladen terug. Indrukwekkend hierbij is de functie panorama waarbij je via een werkbalkknop een nieuw venster opent waarin je verkleinde weergaven van tabbladen kan onderverdelen in zelfgekozen categorieën.
Helaas moet ik vaststellen dat volgens PC Magazine, hier het positieve nieuws over Firefox ophoudt. De browser is niet stabiel genoeg en mist heel wat browserextensies. Bovendien zijn de versies voor MAC en Linux systemen nog helemaal niet klaar.

Internet Explorer is daarentegen helemaal terug van weggeweest. Microsoft heeft niet alleen een verkleedpartij van IE9 gemaakt, ook onder de motorkap is flink gesleuteld. De adresbalk en navigatieknoppen zijn verhuisd en zitten nu naast de tabbladen waardoor IE9 plots de webbrowser wordt met de meeste schermruimte. Daarnaast zijn ook de irritante pop-ups verdwenen en krijg je dankzij de SmartScreen-filter niet langer na elke download een waarschuwing. Bovendien is er een radicale snelheidsverbetering merkbaar in vergelijking met de vorige IE-versies. Die betere prestaties zijn vooral te danken aan de nieuwe JavaScript-motor Chakra. De nieuwe browser wordt ook beter geïntegreerd in Windows 7. Met de combinatie 7 en IE9 kun je websites parkeren op de taakbalk, naast de snelkoppelingen naar je favoriete programma’s. Wie IE9 echter wil uittesten op zijn Windows XP toestel, komt bedrogen uit. De browser maakt gebruik van DirectX 10 om de grafische kaart aan te spreken en alle elementen van een website hardwarematig te versnellen.

Heel leuk is het videofragment dat PC Magazine op DVD aanbiedt aan de lezers. Neem gerust een kijkje naar deze slag der titanen en overtuig jezelf.
Uit PC Magazine november 2010 (nr. 140)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten