woensdag 20 oktober 2010

Door het vuur voor data.

Het spreekt voor zich dat het een slecht idee is om een harde schijf in een rivier te gooien of in de brand te steken. Tenzij u van uw data af wilt. Wilt u juist de data behouden in tijden van wateroverlast of een brand, dan is de IOSafe een optie.
Thuisgebruikers en kleine ondernemingen maken vaak een kopie van hun dierbare data naar een extern opslagmedium, zoals een externe harde schijf. Deze methode beschermt echter niet tegen gegevensverlies wanneer je computer en je harde schijf tegelijk getroffen worden door bijvoorbeeld een brand of overstroming.
De Solo van IOsafe is dan ook ontworpen met de gedachte ‘hardware is vervangbaar, gegevens zijn dat niet’. Waar de meeste externe harde schijven licht en draagbaar zijn, is de Solo een enorme doos die bijna zeven kilo in de weegschaal legt. De bedoeling hier is niet langer om data te transporteren, maar wel om een robuuste, veilige opslaglocatie te creëren waarin je data zelfs een brand of overstroming kan overleven. Bovendien is de behuizing voorzien van een bevestigingspunt voor een slot, zodat dieven het een stuk moeilijker krijgen.
Volgens de fabrikant kan de IOsafe gedurende drie dagen ondergedompeld worden in drie meter zoet of zout water en dertig minuten lang een temperatuur van bijna 850°C doorstaan. Dit betekent echter niet dat de IOsafe ongeschonden uit de strijd zal komen. Bij een brand zal de behuizing de schijf binnenin zo lang mogelijk beschermen, maar het apparaat zelf is dan achteraf niet meer bruikbaar. De harde schijf kan uiteraard wel in een andere behuizing of computer geplaatst worden.
De IOsafe wordt via USB 2.0 verbonden met je systeem. Andere interfaces zoals een netwerkaansluiting of eSATA ontbreken. Het toestel is beschikbaar in capaciteiten van 500 GB, 1 TB en 1,5 TB. Al deze modellen bevatten echter slechts één harde schijf en bieden dus geen ondersteuning voor RAID. Voor de kleinste IOsafe (500 GB) betaal je al gauw 250 euro.
Normaal gesproken test PCM een harde schijf op snelheid, bouwkwaliteit en prijs-kwaliteitverhouding. In het geval van IOsafe gaan ze iets verder en nemen ze de proef op de som door het toestel 3 dagen lang op de bodem van de rivier het Spaarne te droppen. Nadien controleren ze of de schijf het nog steeds doet om de IOsafe nadien 10 minuten lang te bakken in vuurkorf. Deze wel erg grondige test kan je bekijken in onderstaand videofragment.


Uit PCM oktober 2010 (nr. 10)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten