woensdag 13 oktober 2010

Streaming 360° video

Iedereen is wel al eens op een webstek gekomen waarbij de foto’s in panorama bezichtigd kunnen worden. Zo kan je op centerpars.be je eigen huisje bewonderen terwijl jij er als het ware middenin staat. Mooi zou u denken, maar wat als we nog een stapje verder zouden gaan en hetzelfde realiseren met videobeelden? Het Nederlandse bedrijf Yellowbird heeft dan ook een techniek ontwikkeld waarmee video in 360 graden gefilmd kan worden. Zo kan je zowel vertikaal als horizontaal navigeren door de videobeelden en bijvoorbeeld een concert beleven alsof je zelf op de eerste rij staat.

Hoe werkt het?
Tijdens evenementen loopt een cameraman door het publiek met een rugzak op waarin een notebook en compressor zitten. Hieraan is een aluminium staaf bevestigd met aan de bovenkant een camera met 5 horizontale lenzen en 1 verticale lens die naar boven gericht is. Na de opnames wordt alles naadloos aan elkaar geplakt en geprojecteerd op een bol. Hierdoor kan je door middel van een virtuele camera om je heen kijken. De kijker is niet langer passief en bepaald zelf wat hij wil zien. Soms worden er ook extra elementen aan de 360° graden video toegevoegd zodat je meteen aanbiedingen of openingsuren te zien krijgt. Deze verrijkte videobeelden noemen ze dan ook rich media.

Bekijk het zelf
Op de website van www.yb.nl kan je heel wat filmpjes bekijken die Yellowbird tot hiertoe heeft gerealiseerd. Om jullie toch al even een voorsmaakje te geven, heb ik er ook eentje toegevoegd aan deze blog. Haal dus maar snel de popcorn boven en geniet van deze speciale filmervaring!



Uit PCM oktober 2010 (nr. 10)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten