vrijdag 3 december 2010

3D-tv!

Lcd, plasma of... nog even wachten?
Je kan er de laatste tijd niet meer naast kijken. 3D televisie is een feit. Schermen die er op het eerste oog uitzien als elke andere tv, maar u met het juiste brilletje helemaal in de film zetten. In PCM vond ik een artikel over de ontwikkeling van 3D waarbij 6 3D-tv’s getest werden. Is de tijd rijp om nu al uw 2D-tv bij het grofvuil te zetten?
De bekende rood-blauwe anaglyph 3D-brilletjes hebben als nadeel dat de kleurweergave grotendeels verloren gaat en worden daarom niet gebruikt. Wel worden bij 3D-tv’s verschillende andere technieken toegepast om een 3D-beeld te creĆ«ren. Een van de technieken lijkt op die van de bioscoop: de tv wisselt de beelden voor het linker- en het rechteroog per beeldlijn af en polariseert ze op een verschillende manier. Daarvoor plaatst de fabrikant een filter voor het televisiescherm dat de even beeldlijnen anders polariseert dan de oneven. Met behulp van een 3D-bril met gelijk gepolariseerde glazen bereiken het linker- en het rechterbeeld de juiste ogen. Een nadeel van deze techniek is dat de resolutie door de helft gaat aangezien elk oog slechts de helft van het aantal beeldlijnen te zien krijgt door de polarisatietechniek. Gelukkig bestaat er nog een tweede techniek die wel de volledige full-hd-resolutie weergeeft.

Bij “active shutter” toont de tv snel afwisselend beelden voor het linker- en rechteroog. Een speciale 'actieve' 3D-bril (active shutter dus) met led-schermpjes in de glazen zorgt ervoor dat wanneer het beeld voor het linkeroog zichtbaar is, het rechterglas 'zwart' is en vice versa. Doordat dit 'sluitereffect' met een snelheid van 96 tot 120 Hz gebeurt, hebben onze ogen niet echt door dat ze om de beurt een beeld te zien krijgen en voegen onze hersenen de beelden gewoon samen. Het grootste nadeel hier is wat we noemen crosstalk. De led-schermpjes die in de bril gebruikt worden schakelen razendsnel over van de ene naar de andere stand terwijl de beeldpunten op de televisie niet zo snel kunnen schakelen. Gevolg: op het moment dat de bril al geschakeld heeft van links naar rechts, is de tv nog bezig. Het resultaat is dat u nog een glimp opvangt van het 'verkeerde' beeld: crosstalk. Een vervelend effect, want het zorgt voor zowel onrust als een sterk verminderde 3D-beleving.
Is het allemaal nog niet helemaal duidelijk? Kijk dan even naar onderstaand videofragment van de Nederlandse consumentenbond.
PCM testte 6 verschillende modellen van alle grote namen zoals LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp en Sony. Net als elke andere nieuwe technologie kampt 3D met een paar problemen. Allereerst is er nog maar weinig goed bronmateriaal. De producenten hiervan hebben echter nog niet heel veel reden tot overstappen op de techniek, want er zijn nog niet veel bezitters van een 3D-tv. Dat 3D-televisies nog in de kinderschoenen staan, kwam in deze test heel duidelijk naar voor. Vooral de geteste lcd-modellen hebben (nog) last van crosstalk, al moet gezegd worden dat Sony dit erg goed onder controle heeft. Bij de Panasonic TX-P50VT20 plasma-3D-tv is crosstalk alleen in extreme omstandigheden hinderlijk zichtbaar. Dus wat 3D-werking betreft, scoort deze televisie beter dan de concurrentie. Toch is de raad van PC om nog even te wachten op de 2de en 3de generatie 3D-tv’s die volgend voorjaar verwacht worden.
Uit PCM december 2010 (nr. 12)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten