Herken je deze foto nog? De jongeman links, Jon Favreau, mocht zijn carrière als speechschrijver voor niemand minder dan Barack Obama op zijn buik schrijven nadat deze foto op Facebook verscheen. En hij is heus niet de enige die zich in nauwe schoentjes bevond na het uitlekken van foto’s die wel eens verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden. Hoe kan je dit vermijden? Simpel, selecteer zorgvuldig welke foto’s je wel en niet met de hele wereld wil delen. Alleen is dat niet voldoende. Er moet maar één snoodaard tussen je vriendjes zitten die jou tagt op een gênante foto en hup, plots kan ook jouw baas die foto te zien krijgen. Gelukkig vond ik in de Clickx van september een stappenplan om de privacyinstellingen op Facebook helemaal waterdicht te timmeren.
- Maak vriendenlijstjes en hou zo de leden van je bikerbende netjes gescheiden van je collega’s op t werk.
- Pas je privacyinstellingen aan. Zo kan ervoor zorgen dat de leden uit het lijstje “Bikers” net iets meer te zien krijgen dan zij die deel uitmaken van het lijstjes “collega’s”. Kies hiervoor steeds de optie “Aanpassen” zodat je helemaal in detail kan bepalen wie welke inhoud te zien krijgt.
- Ook je statusupdates kun je op bovenstaande wijze professioneel afschermen. Klik bij het plaatsen van een post op het slotje en kies opnieuw voor “Aanpassen” om exact te bepalen wie te zien krijgt dat je vanavond eens goed de bloemetjes gaat buiten zetten terwijl je je eigenlijk net ziek gemeld hebt op het werk.
- Controleer je instellingen! Wil je weten hoe iemand jouw profiel te zien krijgt? Maak dan een ommetje langs “Account”, “Privacyinstellingen”, “Instellingen bekijken” en klik bovenaan rechts op knop “Voorbeeld van mijn profiel”. Je krijgt dan jouw eigen profiel te zien zoals de meeste vrienden het zouden zien. Tik vervolgens bovenaan de naam in van een bepaalde vriend om jouw profiel door zijn ogen te inspecteren.
Tot slot nog even dit. Durf jij het verzoek van je baas om vriendjes te worden ook niet weigeren? Geen nood. Je kan het vriendschapsverzoek gewoon aanvaarden en hem nadien meteen “defrienden” zonder dat je baas hiervan een bericht krijgt. Met andere woorden ontvrienden is beter dan weigeren!
Uit Clickx september 2010 (nr. 223)
Uit Clickx september 2010 (nr. 223)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten