woensdag 10 november 2010

TeamViewer 5: Ultieme controle

TeamViewer, gratis voor niet-commercieel gebruik, is een elegante en “granny”-proof tool om op afstand het bureaublad van een kennis over te nemen, of de controle over een onbemande pc. Handig dus om iemand bij te staan of om snel nog enkele bestanden op te vragen die op je eigen pc staan. Want ook bestandsoverdracht hoort tot de mogelijkheden al blijkt deze functie niet altijd feilloos te werken.
De installatie en opstart is doodeenvoudig. Bij het opstarten van TeamViewer verschijnt automatisch een toevallig gegenereerde ID en bijhorend wachtwoord. Je speelt deze gegevens gewoon door aan je partner om je bureaublad te laten overnemen. Je kunt echter ook een meer permanent wachtwoord aanmaken in combinatie met je vaste ID, zodat ook het overnemen van je eigen, onbeheerde pc mogelijk wordt. TeamViewer is sneller dan soortgelijke programma’s zoals LetMeIn omdat er gekozen wordt voor een P2P-verbinding. Dankzij de 256-bit AES-encryptie en SSL is alles bovendien nog steeds beveiligd. Hieronder zie je alvast een stappenplan om iemand snel uit de nood te helpen bij dringende PC-problemen.

Bovenaan het overnamevenster vind je een paar handige functies terug. Zo kan je van hieruit op elk moment van ‘kant wisselen’ met je partner, zodat die jouw pc overneemt in plaats van omgekeerd. Ook het herstarten of afmelden van de overgenomen pc behoort tot de mogelijkheden. Verder kan je precies instellen met welke kwaliteit (resolutie) je het overgenomen bureaublad wil zien. Handig bij hulpverlening is de optie “Opnemen” waarbij je alle schermactiviteiten kan vastleggen in een bestand, zodat jij of iemand anders de sessie nadien nog eens stapsgewijs door kan nemen. TeamViewer heeft nu de mogelijkheid aan om met je partner een voice- of videochatsessie te houden: een zinvolle aanvulling wanneer je op afstand aan je oma probeert uit te leggen hoe ze nu precies dat nieuwe fototoestel moet aansluiten!
Helaas mist TeamViewer wel de mogelijkheid om te printen van op afstand, er is ook geen Wake-on-Lan optie en kan je niet drag-and-droppen bij de bestandsindeling. Maar het moet gezegd worden, voor een gratis tool is TeamViewer meer dan goedgekeurd.

Uit PC Magazine november 2010 (nr. 140)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten