donderdag 7 oktober 2010

IFA 2010: ’s Werelds grootste elektronicabeurs!

IFA? Waarvoor staat dat nu weer? Gelukkig kwam ik in het artikel van MediaZine (editie oktober) al gauw te weten dat IFA staat voor Internationale Funkausstellung. Zoals de naam al laat vermoeden hebben onze Duitse buren er iets mee te maken. IFA is dan ook de beurs bij uitstek in de elektronicawereld en vind jaarlijks plaats in de Duitse hoofdstad Berlijn. In het artikel staat niet alleen een duidelijk verslag van de laatste editie die vorige maand (september 2010) plaatsvond, ik kreeg ook meer informatie over de geschiedenis van deze beurs. Zo vond de eerste editie al plaats in 1924 en groeide het na verloop van tijd uit tot de plaats waar je de nieuwste technische snufjes aantreft.  In 1930 opende niemand minder dan Albert Einstein, de bekendste wetenschapper aller tijden, de IFA met een toespraak. 
Volgens het artikel waren er eigenlijk drie grote trends waar te nemen op de IFA 2010. De eerste is 3D. Deze revolutie volgt de HD-trend razendsnel op. De hallen van de IFA waren dan ook gevuld met 3D-tv’s en 3D-brillen. In onderstaand filmpje kan je alvast even proeven van de hoogstandjes die de verschillende fabrikanten in petto hadden voor de bezoekers. 


Experts verwachten dat 3D binnen enkele jaren de standaard wordt en niet langer een duur extraatje zal zijn. De tweede trend is duurzaamheid. Fabrikanten streven ernaar om meer en meer milieuvriendelijke en zuinigere producten op de markt te brengen.
Een laatste trend is de kunstmatige intelligentie waarmee apparaten worden uitgerust. Elektronica moet ons leven comfortabeler maken en met ons meedenken. Robotstofzuigers die automatisch je huis schoonhouden, koelkasten die je een sms’je sturen als de boter bijna op is en zo verder. Het wordt wel duidelijk dat informatica op zich meer en meer geïntegreerd wordt in onze dagdagelijkse taken.
Tot slot vond ik, als computerliefhebber in hart en nieren, het stukje over de Samsung Galaxy Tab die op de  beurs officieel werd voorgesteld, meer dan moeite. Dit toestel is een mix tussen de iPad en een mobiele telefoon. Het is uitgerust met een scherm van 18 cm of 7 inch en dus opmerkelijk groter dan een telefoon terwijl het toch nog net past in de binnenzak van je jas. Met het toestel, dat op Android draait, kun je volgens Samsung muziek beluisteren, films bekijken en (in tegenstelling tot de iPad ) zelfs telefoneren. In de Galaxy Tab zit ook een navigatiesysteem en een camera. Maar het meest indrukwekkend is wat ze met een moeilijk woord “augmented reality” noemen. Je houdt gewoon de camera voor jou uit en het toestel plaatst zelf pictogrammen over het live beeld met bijvoorbeeld informatie over restaurants, winkels, hotels en zo verder. 



Uit Mediazine Oktober 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten